Saturday, August 3, 2013

Lasik berdasarkan pengalamanku

Tinggal kenangan: aku, dan cermin mata aku.... ni masa latihan kentereraan untuk special force tentera laut......konon. tapi ni tgh rehat2. location dirahsiakan

Alhamdulillah, tanggal 26 July 2013 (17 Ramadhan 1434), friday merupakan satu lg detik bermakna dalam hidup aku yg sementara ini. setelah lebih kurang 13 tahun pakai cermin mata, aku diberi kesempatan untuk buat LASIK. Sebelum ini aku hanya baca review di internet tapi lepas dapat tahu mak kawan aku dgn adik kawan aku performed lasik surgery and Alhamdulillah dapat good review, aku pun terus call prince court medical center for appointment.

So ini adalah kisah kisah LASIK ku dan some information which might be helpful.

1. aku call PCMC for appointment, at first ingatkan boleh walk in selambe je tapi rupanya for check up, patient kena off contact lens for 10 days before check up day. check up is 1 full day(mula mula aku igt nak walk in masa lunch hour boleh settle dalam masa sejam) and u will be given MC. Macam macam la check up yg patient kene go through so that nak tahu whether mata anda is really fit for lasik or not

2. Check up senang je, u ikut je apa nurse suruh buat. at the end of the session Prof Muhaya akan buat final check up to determine whether u ni boleh buat lasik or not. Have a good night sleep before check up day tu ye. for case aku disebabkan pressure dalam mata aku quite high...aku kene perform additional check up. 1st check up aku is on thursday, 18 july 2013 (9 Ramadhan 1434). then prof Muhaya kata kat aku, if u pass this additional check then u can do lasik on the same day.

3. so for my case, check up aku kene bayar RM480. Aku settle pakai maybank islamic credit card yg aku tempah khas semata mata nak buat lasik. selama 3 tahun aku makan gaji ni, aku tak buat lg credit card. for RM480 ni, tiada easy payment (0% rate) but for the total cost RM7k, yes u boleh buat easy payment. RM480 is inclusive dalam RM7k, so on operation day u just settle the remaining balance. lepas check up aku selambe je drive balik rumah tp dinasihatkan bawa org lain utk drive anda balik rumah. aku sebenarnya bawa je adik aku standby tapi sebab kl jem gile ptg tu, aku je lah drive

Easy payment: 0% interest rate
1. Maybank: u can choose 1,2,3 years...aku opt for 2 years
2. Citibank: 1 year only

4. so sekali lagi, 1 week after check up day.... aku datang lg ke PCMC. and Alhamdulillah after additional test yg aku kene go through, prof kata 'u are fit for lasik'. lepas buat full payment, ambil ubat dekat ground floor aku terus ke operating theater. baring baring kejap then lepas tu prof terus  buat operation. Alhamdulillah done. sekejap je dalam lebih kurang 20 minit macam tu. memang tak rasa apa apa

few seconds before LASIK surgery
5. aku pusing kanan nampak mak aku kat luar pintu tgh senyum. Alhamdulillah everything went well. dalam hati mmg happy sgt sampai tak tau apa nak kata. lepas operation your vision akan macam kabus2 but will improve gradually dalam 2 to 3 hours. lepas say thanks to prof Muhaya and mak aku ada sembang2 dgn prof... kami pun keluar dari PCMC. aku?... aku terus p sembahyang jumaat kt masjid klcc

6. mata akan pedih sikit , 30 minit after surgery tapi tak la sampai mengganggu. malam tu aku dah drive balik kg aku kat selatan tanah air. adik aku demam pula...so aku jelah drive.

Mak aku ngan Prof Muhaya
7. Boleh ke rabun balik? boleh kalau anda x jaga...prof muhaya nasihat jgn tgk benda dekat dekat especially computer. and FYI, lasik ni sekali seumur hidup

8. tak payah pakai cermin mata dah? actually it depends. yg pasti akan reduce kebergantungan terhadap cermin mata. macam case aku mata kanan power tinggal 0. kiri lebih kurang 75. Alhamdulillah aku memang bersyukur. before this mata kiri 700 mata kanan 600.

9. nanti aku kena datang for 1 more check up..post check up la kiranya. masa ni dia akan advise your new power.

10. ok masa operation day, u tak boleh pakai deodorant and perfume. kalau nak juga pakai sikit sudah. takut machine reject u.operation day pun boleh dapat MC. PCMC ni air cond dia sejuk, dinasihatkan pakai kasut dan bawa jacket

teka teki: apakah persamaan aku dengan ustaz Zahazan? hihi

6 comments:

Anonymous said...

saya nak jawab teka teki tu
persamaan nya anda berdua adalah lelaki

betul tak?

Anonymous said...

bolela kasik 50% marks

jawapan skema...

both of us buat lasik dgn Prof Muhaya. Yeay!

MASHIRNANI said...

Wah nervous...power sy tggi sgt..hopefully 1 day...ameen...

Orlhns Ukm said...

Did lasik in excelview midvalley..Vision is not good.. Night vision is terrible with glare, haloes and starbust. It is so real.. please share with others. Be responsible and spread love.

Orlhns Ukm said...

Info penting...
Power tinggi lebih berisiko untuk dpt side effect.

Orlhns Ukm said...

Please allow me to share my experince in here for benefit of other people.
just want to share my lasik experience.
Please share with your friends to safe them or their love one.
Did lasik in excelview mid valley kuala lumpur malaysia.
But my vision is not good with haloes,. Night vision is even worse with haloes, blurr and starbust..
Please keep your glasses. Dont do lasik because nobody can guarantee the result and u might be upset for the rest of yourlife. Nothing wrong with thick glasses. Safe your eyes.